Ooglidklachten

Ooglidklachten

Wanneer heb je ooglidklachten? 

De oogleden en wimpers beschermen de ogen voor invloeden van buitenaf. Ook zorgen ze ervoor dat de ogen niet uitdrogen. De oogleden bevatten kliertjes die talg en zweet produceren. Je kunt verschillende klachten hebben aan de oogleden. Het ooglid kan dik of rood zijn of er kan een kleine zwelling op zitten. Soms met jeuk en irritatie of pus erbij. Hooikoorts kan ook ooglidklachten geven zoals jeuk en roodheid. Een huilbui of vermoeidheid kan een oorzaak zijn van dikke oogleden.  

Ooglidklachten zijn vaak onschuldig. Maar ze kunnen wel veel klachten geven of hardnekkig zijn.   

 

Hieronder staan oorzaken van ooglidklachten die vaak voorkomen.  

 

Hagelkorrel (chalazion) 

Een hagelkorrel is een kleine, hard aanvoelende zwelling aan de binnenkant van het ooglid. De zwelling ontstaat doordat er een talgkliertje in het ooglid verstopt raakt. Het bultje groeit langzaam. Het komt het meest voor in het bovenste ooglid. Een hagelkorrel doet meestal geen pijn, maar het kan ontstoken raken door bacteriën en wel pijn gaan doen.  Bij grote zwellingen kan het oog een beetje worden dichtgeduwd. Je kunt er ook waziger van gaan zien, doordat de zwelling op het oog drukt. Een hagelkorrel kan geen kwaad. Bij de meeste mensen gaat het binnen 3 tot 6 maanden vanzelf over. De zwelling kan ook spontaan openbarsten.  

 

Strontje (hordeolum) 

Een strontje is een ontsteking van een talg- of zweetkliertje in het ooglid, meestal veroorzaakt door een bacterie. Het is een pijnlijke rode zwelling, die aan de binnenkant en aan de buitenkant van het ooglid kan voorkomen. Een strontje aan de binnenkant  van het ooglid geeft meestal meer klachten. Er kan ook een puskopje op de rand van het ooglid zitten. Als het puskopje doorbreekt, verdwijnt het strontje. Meestal verdwijnt het strontje vanzelf binnen 2 weken. Soms kan een strontje overgaan in een hagelkorrel. Als er een infectie is, kan deze zich verder uitbreiden. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot een ontsteking van het weefsel rondom de oogkas.  

 

Ontsteking van de ooglidrand (blefaritis) 

Bij een ooglidrandontsteking is de ooglidrand vaak chronisch geïrriteerd en ontstoken. Dit komt doordat de talgkliertjes in de oogleden niet goed werken. De talgkliertjes kunnen bijvoorbeeld verstopt raken of te veel talg aanmaken dat in de oogleden blijft hangen. Hierdoor werkt het traanvocht minder goed, en raken de oogleden uitgedroogd en geïrriteerd. In sommige gevallen komt er een huidbacterie bij, die een ontsteking kan veroorzaken. Er kunnen schilfers en korstjes ontstaan bij de wimpers. Klachten zijn jeuk, irritatie, droge ogen, soms wazig zicht en het aan elkaar plakken van de oogleden in de ochtend. Bij een ernstige ontsteking kan deze zich ook uitbreiden naar het hoornvlies (de buitenste laag van de oogbol).  

 

Ectropion 

Bij een ectropion staat het onderste ooglid naar buiten gedraaid. Het roze van de binnenkant van het ooglid is dan zichtbaar. Een ectropion kan ontstaan door ouderdom, huidziekten, littekens of verlamming. Het weefsel rondom het oog wordt dan slapper. Klachten zijn een tranend geïrriteerd oog en het niet goed kunnen sluiten van het oog. Het kan er ook vervelend of storend uitzien. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om het ooglid te herstellen.  

 

Entropion 

Bij een entropion staat het ooglid naar binnen gedraaid. Wimpers kunnen dan over je oog schuren. Klachten kunnen zijn pijn, irritatie en een rood oog. In ernstige gevallen kan het zicht verminderen. Veel voorkomende oorzaken zijn ouderdom en littekenweefsel. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om het ooglid te herstellen.  

 

Wat kun je zelf doen? 

De klachten van hagelkorrels, strontjes en ooglidrandontstekingen kun je verzachten door: 

 • Warme kompressen   

Breng warme kompressen aan op de gesloten oogleden voor 10-15 minuten. Gebruik hiervoor een schone, in warm water gedrenkte doek of washand. Talg en korstjes worden zo zachter gemaakt, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn.  

 • Masseren en poetsen 

Door in verticale richting te masseren, kun je proberen de talgkliertjes leeg te drukken. Poetsen doe je door met een wattenstaafje of een gaasje gedrenkt in lauw water voorzichtig langs de ooglidranden te bewegen. Hiermee kun je vet en schilfers verwijderen. Je kunt ook eventueel een sterk verdunde oplossing van babyshampoo hiervoor gebruiken. Er zijn ook speciale doekjes te koop zoals Blephaclean en Systane Lid Wipes.  

Draag geen contactlenzen als je een ontsteking hebt aan het ooglid. Als je een strontje hebt gehad, maak dan voor gebruik je contactlenzen goed schoon en gebruik nieuwe lenzenvloeistof. Gebruik geen make-up op het ooglid als dit ontstoken is.  

 

Heb je medicijnen nodig? 

In de meeste gevallen zijn de adviezen hierboven genoeg en heb je geen medicijnen nodig. Als de klachten ernstig zijn of er een ontsteking is, kunnen er wel medicijnen nodig zijn.  

 

Hagelkorrel 

Verdwijnt de hagelkorrel niet vanzelf of heb je er veel klachten van, dan kan het weggesneden worden. Ook kun je een injectie krijgen tegen de ontsteking (corticosteroïdinjectie). Dan verdwijnt de hagelkorrel meestal binnen twee weken. 

 

Strontje 

Als het strontje niet binnen twee weken over gaat, kan de huisarts oogdruppels of oogzalf met chlooramfenicol voorschijven. Dit middel gaat bacteriën tegen. Als het strontje veel pijn doet en er een wit kopje op zit, kan de huisarts de pijn eventueel ontlasten door erin te prikken.  

 

Ontsteking van de ooglidrand 

Bij een ontsteking van de ooglidrand door bacteriën kun je een ooggel of -zalf krijgen met een antibioticum. Een voorbeeld hiervan is fusidinezuur. Bij ernstige klachten van droge ogen kun je kunsttranen gebruiken, zoals Duratears.  

 

Bel je huisarts als je naast ooglidklachten deze klachten hebt:  

 • Slechter zicht met het oog. 
 • Veel pijn aan één of beide ogen. 
 • Niet goed licht kunnen verdragen. 
 • Een zwelling die rood en erg pijnlijk wordt.  
 • Een rode oogbol. 
 • Koorts. 
 • Een zwelling die op je oog drukt waardoor je minder goed ziet. 
 • Klachten van een strontje die na 2 weken nog niet over zijn.  
 • Klachten die erger worden.  

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen. 

 

Bronnen 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.